A fermentáló készülékek legalább annyira hasznosak és praktikusak, mint amennyire kevéssé ismertek. A háztartásokban még újdonságnak számító fermentálók egyszerűen használhatóak, hogy házilag készítsünk tejfölt, joghurtot vagy kefírt, sőt még krémsajtot is, csupán megfelelő minőségű tejre van szükségünk hozzá. És még csak nem is kell, hogy az állati eredetű legyen! Rizs-, mandula- vagy kókusztejjel is éppúgy sikeresen működik, mint hagyományos tehén- vagy kecsketejjel. Ám mivel a fermentálók működésének alapja az erjesztés, így kiválóan alkalmas bármilyen zöldség vagy gyümölcs alapú erjesztett ételek (ilyen például a japán natto), sőt italok (például az ugyancsak japán szaké, vagyis rizsbor) elkészítésére is. A fermentálók tehát nem ördögtől való dolgok, a kezelésük rendkívül egyszerű, a haszon pedig magáért beszél. Miért vásárolnánk meg valamit a boltban, ha azt mi magunk is elkészíthetjük?