Black Friday

Több ezer termék extra kedvezménnyel!
2020. November 20-29.

Fel szeretnék iratkozni

Kerülj fel a VIP listára, és 1 órával hamarabb szólunk

  • 65 000+ feliratkozás
  • 124 000+ Facebook követő

Termékek, melyekkel biztosan találkozhatsz:

Black Friday
Gamer székek
%
Black Friday
Bébitornázók és játszószőnyegek
%
Black Friday
Postaládák
%
Black Friday
Függő fotelek
%
Black Friday
Irodai székek
%
Black Friday
Fésülködő asztalok
%
Black Friday
Lakberendezési termékek, székek
%

Fekete péntek, avagy miért szeretik az emberek a nagy akciókat?

A fekete péntek, hivatalos elnevezésében Black Friday nem túlzás azt állítani, hogy az őrületes akciói végett igazán neves nap. Világszerte elterjedt a híre és emberek milliói ülnek ilyenkor izgatottan a számítógép, laptop képernyő előtt vagy éppen egy üzlet ajtajában állva várakoznak, hogy minél gyorsabban megkaparinthassák a legkiválóbb termékeket módfelett jutányos árakon.

A külföldi és a magyar Black Friday lassan-lassan teljesen hasonló egymáshoz, régebben néhány éve még bőven felkapottabb volt külső országokban, de mára elér mindenhová és nem csak egyetlen pénteket ölel fel, hanem sokszor heteket.

Habár magát a fekete pénteket sokan ismerik, nevének eredetét nem biztos, hogy közel ennyien. Az elnevezés a pénzügyi, gazdasági szektorhoz köthető, egészen pontosan a könyveléseken belüli szín szerinti jelölés, ami a nevét ihlette. A „fekete” szín a könyvelésben „nyereséget”, míg a „piros” szín „veszteséget” takar, innen jön tehát az elnevezés, hiszen az akciók által óriási nyereségnek örvendenek a boltok, online webáruházak. Ez amolyan valódi tükre annak, hogy milyen tetemes eladásmennyiséget tudhatnak maguk mögött a kereskedők a fekete péntek után, így mindenki elfogadta, hogy ez lett a hivatalos neve.

No de miért szeretik az emberek az akciókat vagy online akciókat?

Az akciók keretében olyan termékeket is megvehetünk, melyeket korábban nem

Életviteltől, munkahelytől és nagyon sok tényezőtől függ az, hogy valaki milyen anyagi helyzetben van. Ámde akkor is megeshet, hogy egy család sok dolgot nem engedhet meg magának, ha egyébként a felek jól keresnek. Manapság nagyon sok az olyan termék, melynek ára eléggé borsos, ezért sokan nagyon szeretik a fekete pénteket, mert megvásárolhatnak olyan termékeket is, amit az év többi napján nem engedhetnek meg maguknak. Ezért a Black Friday tulajdonképpen nagy segítség sok-sok család számára, akik valamilyen hőn áhított elektronikai cikket, kerti szerszámot vagy konyhai eszközt stb. szeretnének megvenni és esetleg már hónapok óta spórolnak rá. Egyes akciók keretében akár féláron vagy ennél is nagyobb leárazással megvásárolhatóak a termékek.

A kényelmi szempontok páratlanok

a valaki nem szereti a tömeget, netán szívesen kimaradna a végeláthatatlan várakozási idők csapdájából, ha el akarná kerülni a polcok előtti tolongást, nos – az online vásárlási lehetőséggel ez már bőven kiküszöbölhető. Nem lesznek soha véget nem érő sorok, nem lesz tolongás, nem lesz limit nélküli várakozási idő – maximum a kiszállítási idők nőnek meg némileg, de online vásárlással szükségtelen kellemetlenségektől óvhatjuk meg magunkat.

Mindössze annyi a teendő, hogy feliratkozunk a megfelelő webshop promóciós e-mailjeire és megvárjuk, amíg első kézből kapjuk meg a legkiválóbb akciókat. Regisztrálunk (de már sok helyen ez sem kötelező) és néhány kattintás segítségével megrendeljük a kívánt termékeket.

Mivel a kényelem itt is pozitív kimenetelként hat, így a postapontos, csomagautomatás kiszállításokon kívül, akár házhoz is kérhetjük a csomagunkat, melynek csomagolási fázisairól és a feladásról, érkezésről folyamatosan tájékoztatást kapunk vagy e-mailben, vagy telefonon. Hát kell ennél több?

Oxitocint, boldogsághormont szabadít fel a szervezetben egy-egy akció

Nőkön végeztek el egy kutatást, mely bizonyította, hogy az oxitocin szint a szervezetükben erősen megemelkedett onnantól kezdve, hogy egy akciós kupont adtak nekik. Így működik ez minden ember esetén, mivel ezen hormon a szeretet és bizalom érzésével hozható párhuzamba, ez lehet az egyik oka, hogy az emberek szeretik az akciókat.

Ha boldogságérzetet ad az, hogy valamit jobb áron kaphatunk meg az eredeti áránál Black Friday alkalmából, akkor ezáltal a stressz szintünk is csökken. Stresszesnek érezni pedig senki nem szereti magát. Ezért a fekete péntek jó érzéssel tölti meg az embereket, mert úgymond megjutalmazva érzik magukat a leárazások jóvoltából.

A bolti, üzletekben történő akció izgalmas érést kelt azoknak, akik nem az online vásárlást részesítik előnyben

Sokaknak izgalmas és kihívást jelentő nap a Black Friday hiszen örömforrásként tekintenek arra, ha egy-egy termék megszerzéséért „harcolniuk kell”. Habár durvább példák is akadtak a történelemben, mi nem arra gondolunk, amikor tényleges verekedés történik, hanem olyan apróságok sorozatára, mint a koránkelés, hogy nyitás előtt érjünk a bolt előtti tömeghez. A gyors vásárlás, hogy mihamarabb a kosarunkban tudjuk a kívánt terméket vagy éppen a hosszas sorban állás, mire ténylegesen a sajátunknak mondhatjuk az akciózott dolgot, fizetés után.

Mindezen apróságok adrenalint képesek felszabadítani a szervezetben, ami egy igazi verseny közben is eluralkodna a szervezeten és ez éppen elég nyomós indok a vásárlásra, különösen olyan emberek esetében, akik szeretik az adrenalin okozta érzéseket.

Az ingyenes kiszállítások

Nagyon sok online bolt úgy igyekszik még inkább ösztönözni a vásárlókat a böngészésre és vásárlásra, hogy ingyenes kiszállítást is kínál az akciózott termékek mellé. Ez általában elég erős motiváció a vásárlásra, hiszen a korábban említett kényelmi faktort növeli.

Mindenki szereti a jó ajánlatokat, nemde?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Black Friday ajánlatok egész egyszerűen kiválóak. Ki ne szeretné a szuperebbnél szuperebb ajánlatokat, különösen, ha leárazásról van szó. Fogyasztói kutatások kimutatták, hogy ezen árakat ilyenkor általában úgy alakítják ki, hogy valamivel az alatt legyenek, amennyit az adott vevő még hajlandó lenne érte fizetni. Ezzel is növelik a motivációt és a boldogsághormonok túltengését az emberekben.

A jutalmazás érzése

Azzal, ha valamit, amit korábban nem vettünk meg eredeti ára végett, végre sikerül beszereznünk a Black Friday hatalmas akcióinak jóvoltából, megjutalmazva érezhetjük magunkat. Csak gondoljunk bele! Tény, hogy a pénz nem boldogít, sokkal inkább az egészség vagy a család okoz valódi örömet, de pszichológiailag igenis érezhetünk boldogságot a pénzünkön vett tárgyak, eszközök miatt. A pénz, amiért megdolgoztunk, amiért átlagosan heti 5-6 napot, 8-10 órákkal számolva végig dolgozunk, vásárlással tud pozitívan kamatozni.

Vegyünk csupán egy egyszerű példát: amikor valami új dolgot vásárolunk, vagy újdonságot tapasztalunk, az aktiválja a szervezetünk dopamin szintjét, mely által jól érezzük magunkat. Ezért van az, hogy jutalomként képes az agy kezelni, ha megveszünk egy új ruhát (különösen, ha leárazva tesszük ezt, mert akkor még az oxitocin szint is nő) vagy éppen az olcsóbban, akciósan vett függőágyunkban pihenünk a kerti napsütésben.

Hozzájárulhat egy-egy akciós, kreatív termék vásárlása egy ember karrierjének támogatásához

Hirtelen meg sem gondolná az ember, hogy mennyi, de mennyi művész ujjonghat ilyenkor az örömtől, legyen szó fényképészről, festőről, grafikusról, amikor az akciók keretében végre megveheti magának azt a hőn áhított eszközt, mely elengedhetetlen volna a karrierje felfelé ívelő tendenciájához.

Vegyük a fent említett esetlegesen hobbi fotóst, akinek a jelenlegi fényképező gépe még csak egy gyengébb eszköz, mellyel nem hozhatja ki magából teljesen a maximumot, de a Black Friday keretében meglátja azt a fényképezőgépet, amivel a korábbiaknál jóval szuperebb, éleseb fókuszú, színesebb képeket készíthet. Lehet, hogy pontosan ezekkel a képekkel érheti majd el azt, hogy valaki felkarolja, vagy észre is vegye? Igen! Lehet! Túlzásnak tűnhet, de egyáltalán nem az, a kiválóbbnál kiváló árak akár feltörekvő művészek, feltörekvő tehetségek karrierjét fogják megalapozni azáltal, ha az illető megvehet valamit, amit korábban nem tudott volna megvenni.

Személyiségileg fejlődni igazán fontos és még inkább szuper dolog, márpedig azon egyének, akiknek a személyiségének, készségeinek, képességeinek, kreativitásának fejlődéséhez elengedhetetlen egy-egy termék, módfelett boldoggá válhat azáltal, ha végre haladhat tovább a saját útján.

A Black Friday kialakíthat önzetlenséget, mely jócselekedeteket hoz magával

Fekete péntek alkalmával megláttad féláron azt a táskát vagy GPS-t (stb.), amit a párod annyira szeretne? Eddig nem engedhetted meg magadnak, hogy megvedd, de ilyen jutányos áron már nyugodt szívvel megvásárolhatod? A Black Friday nem csak arra jó, hogy magunknak örömet szerezzünk vele, hanem bizony arra is, hogy másoknak mosolyt csaljunk az arcára.

Az pedig köztudott, hogy azáltal, ha másokkal jót teszünk, a mi jóérzésünk is növekedni fog, egyszerűen: mindenki nyer vele. Nyernek az üzletek és kereskedők, mert hatalmas bevételeket érhetnek el az akcióik által, nyerni fognak a vásárlók, akik végre megkapják a régen vágyott terméket és még a vásárlók hozzátartozói is nyerhetnek, ha megajándékozzák őket.

Összességében a Black Friday és az ehhez hasonló átlag feletti akciós napok, sok-sok pozitív hatással bírnak és nagyon szépen képesek növelni a vásárlók boldogságérzetét, a fenti sorok átgondolásával. Különösen az online kényelmet biztosító vásárlásokkal, hogy vigyázzunk egymás biztonságára! Kellemes és minél nagyobb örömöt okozó válogatást kívánunk!

Vásárlóink mondták 401